Кафето предпазва от рак

Анализ на данни от 10 изследвания, направени в Европа и Япония, показва, че консумацията на кафе намалява риска от рак на черния дроб, предаде Ройтерс.

Анализирайки данните от 10-те изследвания д-р Франческа Брави и колегите й от института "Марио Негри" в Милано са установили, че за хората, които пият кафе, рискът от развитието на хепатоцелуларен карцином /HCC/ е с 41 процента по-малък, отколкото за тези, които не консумират ободрителната напитка.

Специалистите открили, че за хората, които пият повече кафе - три или повече чаши дневно, рискът от развитието на рак на черния дроб е с 55 процента по-малък.

Опасността за хората, които консумират малки или умерени количества - от една до три чаши дневно, е с 30 процента по-малка, отколкото за онези, които не пият кафе.

Предишни лабораторни изследвания и опити с животни са показали, че някои съединения в кафето блокират вредните ензими, които играят роля в развитието на рака.

Консумацията на кафе е свързана също и с понижен риск от цироза на черния дроб и хронични чернодробни заболявания - основни рискови фактори за хепатоцелуларен карцином. В световен мащаб ракът на черния дроб е третото най-смъртоносно злокачествено заболяване след белодробния и стомашния рак.

През 2002 г. от чернодробен рак са починали 600 000 души. Наскоро японски специалисти оповестиха, че за жените, които пият по три или повече чаши кафе на ден, рискът от развитието на рак на дебелото черво намалява наполовина, припомня агенцията.

БТА





{START_COUNTER}