Полезни съвети за избор на маратонки за бягане

Когато избирате обувка за бягане, не е важен цветът или шарката, а колко добре пасва на крака ви, стилът ви на бягане
Снимка: Shutterstock

избор

На каква корица тичаш?

Кога купувате обувки за бягане, вземете под внимание какъв тип земя обикновено ще използвате на него. Това е така, защото обувките се произвеждат с различни технологии, за да отговорят най-добре на различни предизвикателства. Няма обувки за бягане „перфектни навсякъде“. Например, ако изберете обувки за асфалт за бягане на бягане, не само ще „разкъсате“ обувките си на по-технически, каменист терен, но и ще е по-вероятно да бъдете контузени. Обувките за офроуд имат оребрена подметка, за да поддържат краката ви стабилни дори при каменисти, кални, хлъзгави условия, предотвратявайки подхлъзване и произтичащите от това сериозни инциденти. Но обувките за гърбици също не са добри за асфалта, тъй като твърдата подметка почти не потиска нищо и, разбира се, просто се износва, така че ще се плъзнете в гората.

Трябва също да помислите какъв вид тренировки обикновено правите. Например, ако бягате на частични дистанции, спринтове на атлетическа писта, ще ви е необходима лека състезателна обувка на къси разстояния, която има различен дизайн от маратонката за асфалт и по-дълги разстояния.

Диета и фитнес съвети:

Преди да купите обувки, опитайте продукти от няколко производители. Въпреки че обувките са приспособени към средните крака, има сериозни разлики в ширината на частта на крака, например, дори при същия размер на крака.!

Най-скъпите маратонки всъщност може да не са най-добрите

Разбира се, трябва да внимавате с евтините аутлет обувки, но това не означава, че маратонките, предлагани на златна цена, са възможно най-съвършени за вас. Разбира се, винаги има иновации на ниво „космическа технология“, които позволяват на бегачите да ускоряват секунди при своето бягане - имам предвид професионални топ състезатели! Но почти със сигурност нямате нужда от това. Тези обувки не могат да компенсират например лоша техника на бягане или възможна липса на издръжливост. Имам нужда от обувки, което най-добре пасва на крака ви, на вашето движение. Това ще направи всяко бягане много по-приятно.

Диета и фитнес съвети:

„Обувки за бягане от магазина за бягане!“ - чуйте устава често. Поне за първи път определено си струва да изберете подходящите за вас обувки в специализиран магазин с помощта на специалист.

Как работи диагностичният тест за крака? Щракнете тук, за да разберете!

Какъв добър размер?

Перфектно прилягащи обувки трае, но не прекалено стегнато. Петите ви трябва да прилепват плътно и плътно към задната част на обувката, да не позволяват на краката ви да се плъзгат навън и навън, докато бягате. Горната част трябва да е гладка, да не спира. Уверете се обаче, че шевът или някакъв декоративен елемент не дразнят краката ви.

Ако натиснете палеца на обувката с палец на големия си пръст, краят на палеца ви трябва да се плъзга между края на пръста и пръста на обувката - което означава, че може да имате нужда от един или дори два размера маратонки в сравнение с улични обувки, в зависимост от производителя и вида.!

Диета и фитнес съвети:

Винаги пробвайте обувки, по които искате да бягате по-късно. Най-безопасно е да направите няколко стъпки в магазина.

Потърсете подходящ за вашия стил на бягане и крак!

По-сериозните пътеки за бягане имат свои собствени пътеки за бягане, които са оборудвани със специална камера, за да се определи кой стил на бягане се основава на няколко пътечки преди да купите обувки.

Различаваме три стила.

  • Неутрален стил, когато сводът на стъпалото е здрав, така че при захващане на земята, подбедрицата, коляното е повече или по-малко естествено, най-много може да се наблюдава само леко пронация (наклон). В този случай трябва да изберете неутрални обувки.
  • Ако глезенът ви падне, т.е. натоварите стелката, може да имате гъши крак или мивка на глезена, се произнася. говорим за стил на бягане и може да са необходими по-стабилни обувки. Междинната подметка на обувките с крак за произнасяне е доста твърда, а по-компактната част на стелката предотвратява накланянето на свободния глезен навътре.
  • Супинацията противоположната на предишната, т.е. глезенът се накланя навън и при бягане натоварвате външната подметка. Легналото краче изисква обувки с мека подплатена междинна подметка, която позволява на крака да се движи удобно.

Отляво надясно: произнасящ се, неутрален, потискащ крак
Снимка: Shutterstock

Диета и фитнес съвети:

Ако нямате възможност да отидете на проучване с камера, направете „тест за вода“. Потопете краката си, след това погледнете отпечатъка върху подметките си. Въз основа на формата на свода на стъпалото, стилът на бягане също е вероятен.

Колко струва маратонка?

Продължителността на живота на обувките не се измерва във времето, а в изминатите километри. Това е така, защото по време на упражненията за бягане материалите за амортизация и стабилност се „уморяват“ и вече не предпазват от наранявания. Въпреки че това зависи от много фактори, като цяло може да се каже, че маратонките се придържат на около 1000 километра. За наднормено тегло и начинаещи - докато имат поне приблизително правилната техника на бягане - струва си да сменят обувките си след 800 километра. Разбира се, не е нужно да го изхвърляте отново, ако отвън е в добро състояние, ще бъде идеално за гладък уличен бегач.